Thursday, October 25, 2007

Ongezond luchtje

Het is hier maar ongezond momenteel, net nu je van het goede weer zou kunnen genieten, raden ze je aan van binnen te blijven. Hoewel het hier gisteren 33 graden was en vandaag 29, is de lucht niet blauw maar eerder grijzig (vanwege alle viezigheid die in de lucht zweeft). Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang geeft dit eerder "rare" beelden... De zon gloeit enorm rood in de grijze lucht.
Zoals Ann het al schreef op haar blog, worden de kinderen op school binnengehouden, is er geen buitenactiviteit toegelaten na de schooluren en ook niet tijdens de schooluren. Vandaag was het dus een "beperkte" turnles voor Axelle op school. Normaal gezien rennen ze een aantal keren rond het schoolplein, vandaag was het rustig aan en vooral binnen te doen.
Zelfs binnen raden ze je momenteel af om inspanningen te doen: het perfecte excuus dus om de was en de plas te laten voor wat hij is. (maar die van mij werd toch gedaan gisteren en vandaag)
Het enige wat ik niet deed was naar de gym gaan, want mijn hoofd voelde toch niet zo gezond aan: lichte hoofdpijn, een loopneus, prikkel in de keel en prikkende ogen... deze symptomen zijn gevolgen van de luchtverontreiniging (zo las ik op CNN). Vandaag was die luchtverontreiniging trouwens erger dan gisteren. De wind verandert constant van richting en dus blijft alle "vuiligheid" hier netjes boven rondcirkelen.
Op tv raden ze je aan om ramen en deuren toe te houden en buiten een speciaal maskertje te dragen zodat je gezuiverde lucht kan inademen.
Zover ga ik niet... maar de gym hebben we wel voor enkele dagen stilgelegd... misschien is het al wat opgeklaard in het weekend, wie weet...
En dat de lucht echt wel vuil is, merk je aan de tuinmeubelen, de bbq... die elke dag worden afgekuist en elke dag de vod vies en zwart maken. Ook de auto's zitten nu onder zo'n vieze zwarte stoflaag.
Op tv toonden ze daarstraks een papierfilter die ze in San Diego eventjes hadden buitengehangen, binnen de kortste keren was die zwartgrijs geworden ipv wit te blijven. Beangstigend.
Vandaag kwam de President naar de betrokken zone's afgezakt. En ook Gouverneur Schwarzenegger legt continue verklaringen af op CNN.
Hopelijk voor de betrokken gezinnen, gaan ze zich ook aan hun woord houden en hen echt helpen.
De beelden die je ziet op tv zijn echt hartverscheurend... mensen die echt "alles" kwijt zijn. Anderen hebben dan weer geluk en huilen tranen van geluk omdat hun huis nog wel rechtstaat, maar dat van de buren blijkt dan wel platgebrand...
Op zo'n moment realiseer je je weer maar eens hoe "snel" je leven van wending kan veranderen...

No comments: