Monday, May 05, 2008

CINCO DE MAYO

Tijdens de maandagochtendbijeenkomst op school werd onze aandacht gevestigd op het feit dat het vandaag 5 mei is, oftewel "CINCO DE MAYO".
Er werd een dansje gebracht door de kinderen van het 2de leerjaar op Mexicaanse muziek en er werd gesproken over Cinco de Mayo.

Zoals je in onderstaande uitleg kan lezen, is het een belangrijke dag... zowel voor Mexicanen als voor Amerikanen.

Here we go met een beetje geschiedenisles:

5 mei is geen Mexicaanse Onafhankelijksdag en het is ook geen Amerikaanse feestdag, maar het zou het moeten zijn.

Mexico verklaarde zich onafhankelijk van Spanje op 15 september 1810. Het duurde echter 11 jaar vooraleer de Spaanse soldaten gezegd werden dat ze Mexico moesten verlaten.

Waarom “Cinco de Mayo”? En waarom moeten de Amerikanen deze dag ook als een feestdag beschouwen?
Omdat 4000 Mexicaanse soldaten het Franse leger in Puebla (Mexico) versloeg op 5 mei 1862. Puebla ligt zo’n 100 mijl ten oosten van Mexico City.

De Fransen waren, samen met de Spaanse en Engelse troepen, toegekomen in Mexico zo’n 5 maanden eerder onder het mom dat ze Mexicaanse schulden moesten innen van de nieuwe regering van de democratische president Benito Juarez. De Engelsen en de Spanjaarden onderhandelden, maakten goede deals en verlieten Mexico snel. De Fransen zagen het echter anders.
Onder Napoleon III, die de US verachte, waren de Fransen gekomen om te blijven. Ze brachten een prins van Habsburg (Maximiliaan) mee om het Mexicaanse rijk te regeren. Het leger van Napoleon was in 50 jaar niet meer verslagen en het overviel Mexico met moderne wapens en uitrustingen. De Fransen waren van niemand bang, vooral dan niet omdat de US in hun eigen burgeroorlog verstrikt zaten en dus geen onmiddelijk gevaar waren.
De Fransen verlieten de haven Vera Cruz om Mexico City aan te vallen vanuit het westen. Ze gingen er van uit dat de Mexicanen hun hoofdstad snel zouden opgeven, net zoals dat steeds het geval was geweest in Europa.
Onder het commando van Generaal Zaragosa bleven de Mexicanen echter geduldig afwachten tot hij het commando gaf aan de cavalerie om het Franse leger in hun flank aan te vallen. Daarop begingen de Fransen een stommiteit door hun eigen cavalerie op de Mexicaanse cavalerie af te sturen en zo hun infanterie onbeschermd achter te laten. De Franse infanterie werd afgeslacht. De Mexicaanse cavalerie had de Franse weggejaagd en de Mexicanen hadden een grootse overwinning op Napoleon III. Napoleon III was sterk onder de indruk en wilde de rebellen met wie hij samenwerkte niet meer steunen gedurende 1 jaar. Ondertussen kon de US haar eigen leger uitbouwen tot de grootste legermacht ter wereld. Het was het leger van de US dat 14 maanden later in Gettysburg de burgeroorlog beƫindigde.
Daarna kon men munitie, wapens en troepen uitsturen naar de Texaans-Mexicaanse grens. Amerikaanse soldaten werden beloond indien ze zich aansloten bij het Mexicaanse leger om de Fransen te bevechten.

Misschien is het dus wel dankzij 4000 dappere Mexicanen dat de US is wat het nu vandaag is? Niemand kan dat met zekerheid beamen...


The party of “FREEDOM” and “LIBERTY”... two ideals which Mexicans and Americans have fought shoulder to shoulder to protect, ever since the 5th of May 1862.

VIVA EL CINCO DE MAYO!

No comments: