Sunday, May 04, 2008

Sequoia National Park

Deze post draag ik speciaal op aan Nadine, die toch oh zo graag ook deze bomen van dichtbij had gezien vorig jaar. Wel Nadineke, speciaal voor jou zetten we wat extra boomplaatjes op de blog. En och, als de EUR zo sterk blijft staan, moeten we misschien nog maar eens samen hier terugkomen hé!
Het was de moeite deze vermoeiende dag, maar met de RV was het nooit mogelijk geweest! Bij het binnenrijden van het park las ik trouwens op een bord dat voertuigen langer dan 22ft niet echt aan te raden waren.
Wat later in de kronkelende bergwegen zagen we wel waarom dat bord er stond.
Om het hele park door te rijden heb je minstens 7uren nodig (dat hebben we dan zelfs ook niet kunnen doen met de wagen). Het was zo al vermoeiend genoeg... een héle lange dag.

Vroeg uit de veren voor een zaterdagochtend… om 8u stipt vertrokken we richting Sequoia National Park.
We reden met de minivan van Puska en Jana en hadden veel plezier onderweg.
De meisjes zaten achteraan, de dames op de middenbank en de heren vooraan.
Rond de middag stopten we onderweg in een Amerikaans-Mexicaans restaurantje, waar we met z’n allen voor geen geld aten én het eten was nog lekker op de koop toe.
Van daar was het nog zo’n 15 minuten rijden tot de ingang van het park.
We betaalden de 20 USD ingang (geldig voor een hele week rondrijden) en begonnen naarstig uit te kijken naar die “grote bomen”.
Al snel begonnen de sequoia’s op te duiken... en het “waw” en “oh” bleef dus niet lang uit in de wagen. Van klein tot groot waren we allen echt wel serieus onder de indruk van dit ongelooflijk wonder der natuur.

We stopten in het visitor center waar een zeer vriendelijke parkwachter ons uitlegde dat Crystal Cave nog niet open was (daarvoor waren we er net 1 week te vroeg, jammer!), maar welke punten haalbaar waren met het oog op nog terug moeten rijden die avond.
Spijtig dus van de grot die gesloten was en van de watervallen die nog enkele uren verderop rijden waren, die hebben we moeten laten vallen.
Maar we zagen wel enkele mooie plaatskes, waaronder de allergrootste boom op de planeet: “General Sherman”.
Deze boom is op de grond 11 diameter, weegt 1385 ton, is 84 meter hoog en is 2200 jaren oud. Geen groentje dus hé!

We bezochten het Sequoia museum, waar we wat meer leerden van deze bomen en waar heuse stukken boom lagen. Tot onze verwondering waren deze zeer “licht”... Een stuk eik van dezelfde grootte zou een heel stuk zwaarder hebben doorgewogen.
De meeste sequoiabomen overleven ziekten, infecties van insecten en branden. Het zwakste punt ligt in de voet van de boom. De wortels van deze bomen liggen niet echt diep verankerd in de bodem. Zware wind, bodemverzakkingen of wortelbeschadiging kunnen dus sneller de dood van een sequoiaboom veroorzaken, ze gaan overhellen omdat de wortels loskomen en dan vallen ze uiteindelijk om.
De sequoiabomen zijn zelfs afhankelijk van branden om verder te planten. De “seedcones” van deze bomen gaan pas open door de hitte van het vuur, dit is ook zo voor een andere boom de “Lodgepole pine”.

Op weg naar huis, stopten we in een restaurant van een Ier. Ik heb deze grappige restauranteigenaar beloofd een postje te schrijven over zijn restaurant. Ik zal dus de foto’s en een “review” van zijn restaurant in een aparte post schrijven terug te vinden hierboven (en in het Engels uiteraard). Indien jullie in de buurt van Sequoia zijn en lekker en vooral ook goedkoop willen eten... GA ER LANGS! De “ribbekes”, zeg maar “RIB”... was héél erg lekker en vooral niet op te krijgen. Alain moest hulp krijgen van de 3 overige volwassenen!

Tot zover een fijne dag die vroeg begon en pas om 11.25 in bed eindigde!

Hier enkele fotootjes:



Onderweg valt ook wat te zien: oa een knappe roze oldtimer...
Het restaurantje waar we onze lunch hadden...

Axelle en Nina die grappig doen voor de foto met hun nieuwe webkinz (een rage hier!)

Ikzelf, Jana en Puska genieten van onze lunch

Onderweg... kleine watervalletjes

Gelukkig gaat nu de weg langs de grote steen en niet meer eronder!

Moro Rock

Een lief bambieke langs de weg, maar hij/zij verkoos zijn/haar achterkant aan mij te tonen!

Een waarheid als een koe!


De Sentinel is 9m diameter aan de grond (basis), 73 meter hoog, weegt 700 ton
en is 2200 jaar oud.

Sommige bomen begonnen met 1 basis, maar splitsten hogerop dan in 2 of meer bomen...
zeer merkwaardig om zien!

Een kleine uitleg over de grootste boom op de planeet.
De General Sherman is 11m diameter aan de basis, weegt 1385 ton, is 84 meter hoog en ook zo'n 2200 jaar oud.

En dit is'm dan!

En nog een fotootje van de General Sherman van wat verderop getrokken.

Eén basis, 3 bomen...

2 comments:

Anonymous said...

Niet te doen he, Sequoia! Wij deden het deze zomer met onze vrienden en waren ook serieus onder de indruk. We zijn dan ook van plan om het nog eens te doen en er een beetje meer tijd te spenderen. Dat restaurantje zal ik moeten onthouden, dat zag er niet slecht uit!
Groetjes,
Nele

Anonymous said...

met zeer speciale dank voor de mooie foto's. Groetjes, Nadine
En inderdaad als de dollar zo blijft keren we gewoon terug.